Opis

Manastir Tumane

08.12.2018.

JEDNODNEVNI IZLET AUTOBUSOM

CENA ARANŽMANA : 1100 din.

Program putovanja:

1.Dan– Sastanak putnika u 06:30 h, ulica Admirala Geprata. Polazak u 07.00 časova. Putovanje autoputem preko Požarevca i dolazak do prve destinacije koju obilazimo, manastira Nimnik ( Obilazak manastirskog kompleksa sa kapelom posvećenom pokrovu Sv. Bogorodice u pratnji stručnog vodiča, kraće slobodno vreme). Nakon obilsaka Manastirskog kompleksa putovanje nastavljamo prema Velikom Gradištu, pored Dunava sve do Golubca i Golubačkog grada. Obilazak lokaliteta uz pratnju stručnog vodiča, slobodno vreme za fotografisanje.
Nakon obilaska Golubačkog grada nastavak puta prema Manastiru Tumane. Poseta manastiru i isposnici Sv. Zosima. Ručak u manastirskom kompleksu. Nakon posete isposnici povratak na večernju službu do manastira. Po završetku večernjeg bogosluženja povratak za Beograd istom trasom. Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

Manastir Nimnik – poznat i pod imenom Marijanski manastir je manastir Srpske pravoslavne crkve , pripada Eparhiji braničevskoj . Manastir sa crkvom posvećenoj Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog predstavljaju kao celina nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture . Nalazi se na putu Požarevac – Veliko Gradište , a na jugoistoku od sela Kurjače ( opština Veliko Gradište ) , na 3 km udaljenosti od puta, u hrastovoj šumi. Ime manastira potiče verovatno od vlaške reči „nimik“ (neznan, nepoznat) po nepoznatom svetitelju čiji se grob nalazi u kapeli Svetinja uz crkvu.

Golubački grad- ili Golubac je srednjovekovna tvrđava , spomenik kulture od izuzetnog značaja . Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap , na desnoj obali Dunava , 4 km nizvodno od današnjeg naselja . Smešten je na visokim liticama , na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru . Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije . Ispred tvrđave je bilo civilno naselje , o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.
Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću . U savremeno doba Golubac je popularna turistička atrakcija na Dunavu. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel, a do kraja 2017 . se očekuje kompletna obnova.

Manastir Tumane– je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve . Nalazi u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 12 km udaljen od Golupca . O osnivanju manastira do danas se u narodu čuva živo predanje koje se vezuje za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Uoči samog boja na Kosovu, Miloš je nehotice prilikom lova ranio Sv. Zosima, pravoslavnog monaha pristiglog sa dalekog Sinaja. U znak poravnanja, a u strahu od Gospoda, tražeći oprost, nad grobom Svetitelja započeo je gradnju zadužbine koju je nakom njegove pogibje na Kosovu narod svojim rukamo i darovima završio. Najveća svetinja ovog manastira jesu čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdapski Ostrog.
Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se Isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu. Jedna je od nekoliko sačuvanih u Srbiji.

Cena aranžmana obuhvata:

  • prevoz autobusom turisticke klase(tv,dvd,klima) prema program putovanja / mesta se određuju prema vremenu prijave
  •  organizaciju I tehničko vođstvo puta sa licenciranim turističkim vodičem

Cene aranžmana ne obuhvata:

  • ručak u gostoprimnici manastira (u vidu dobrovoljnog priloga za obnovu manastira – uobicajeno cena 350 din i placa se vodicu )
  • ulaznica za tvrdjavu Golubac ( 250 din )
  • ostale individualne troškove.

Način plaćanja:

  • u celosti prilikom rezervacije

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLJENIH 50 PUTNIKA.U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.

Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

                   Uz ovaj program vaze Opsti Uslovi putovanja Stella Maris toursa